marți, 5 aprilie 2016

Simularea ONU in Bulgaria


In luna martie a acestui an am participat la o simulare a activitatii ONU ce s-a organizat in Ljubljana, capitala Sloveniei. Am relatat atunci pe blog aventura prin care am trecut si impresiile mai mult decat pozitive pe care mi le-a lasat aceasta experienta, pe care o calificam atunci o adevarata intalnire a culturilor. Asta deoarece la astfel de simulari ONU (Model of United Nations), participa studenti (dar nu numai) din mai toate colturile lumii, un astfel de eveniment spargand barierele continentului european si atragandu-i ca un magnet pe toti cei dornici sa se familiarizeze cu procedurile ONU si cu modul in care decurg dezbaterile pe diferite teme de interes international.

Pe perioada verii se organizeaza din nou simulari de genul celei la care am mai participat. In aceasta perioada se vor desfasura Model of United Nations, aproape simultan, in Sofia (www.sofimun.org) si  Haga. In momentul in care am participat la concursul de inscriere, am optat pentru Sofia nu numai pentru ca este mai aproape de Romania, ci si deoarece inca din luna martie, pe cand ma aflam la SiMUN (simularea ONU din Slovenia), acest eveniment din capitala Bulgariei a fost puternic popularizat printre cei ce am participat atunci.Ca de fiecare data, am fost obligati sa alegem o tara pe care sa o reprezentam (aceasta nu trebuie sa fie cea din care provenim), iar eu voi reprezenta in cadrul simularii Senegalul in Consiliul pentru Drepturile Omului. Desi aparent statul pe care-l reprezint este unul prea putin important, progresele pe care Senegalul le-a facut sunt de o importanta considerabila pentru Africa, aflata pe drumul (greu pana acum al) democratizarii. In plus, Senegal se numara printre sustinatorii politicii pe care o duce China cu privire la drepturile omului, iar parte a dezbaterilor de la Sofia se vor invarti in jurul acestei teme.

Voi porni spre Bucuresti in aceasta noapte, iar maine seara voi lua trenul catre Sofia. Sunt curios cum vor decurge lucrarile SOFIMUN-ului (caci aceasta este denumirea oficiala a simularii ONU) si in ce masura acestea se vor ridica la nivelul celor care au avut loc in capitala Sloveniei.

Si, deoarece este intr-un fel tot in sfera diplomatiei, trebuie sa mentionez faptul ca ieri, aflandu-ma nu departe de facultatea de Stiinte Politice, m-am intalnit cu… nimeni altul decat presedintele PSD, Mircea Geoana, cunoscut si pentru cariera pe care si-a construit-o in diplomatie. Tocmai coborase din masina si am reusit sa dau mana cu dansul si sa-l asigur de sustinerea mea fata de partidul pe care-l conduce, motiv pentru care mi-a multumit. Sunt sigur ca aceasta intalnire este una de bun augur pentru simularea unei activitati la cele mai inalte cote ale diplomatiei.

Voi reveni, fara indoiala, cu impresii despre acest eveniment! In 4 ore parasesc Clujul!

Pe curand!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu