Definitii din DEX pentru cuvinte cu reguli speciale

By | 14/07/2016

Limba romana este plina de surprize si de cuvinte cu reguli mai putin intalnite care fac ca aceasta limba sa nu fie deloc una monotona. Un DEX online acopera o mare parte din definitii pentru cuvintele uzuale de specialitate si din anumite domenii dar nu mentioneaza mereu si termenii cu reguli speciale care starnesc interesul si celor mai experimentati lingvisti.

Conform unor studii oamenii de stiinta din Marea Britanie sustin ca in cursul unei vieti de aproximativ 70 de ani o persoana normala rosteste un numar de peste un miliard de cuvinte. Dintre aceste, un numar considerabil sunt termeni carora li se aplica reguli mai putin intalnite ale limbii romane:

1. Cuvant tetraedru

Conform dictionarului, termenul tetraedru este definit prin: un poliedru cu patru fete triunghiulare, patru varfuri si sase muchii.

ARBITRARIETATE este un cuvant tetraedru: literele A, R si T se repeta de cate 3 ori, (3 litere se repeta de 3 ori), 2 litere se repeta de 2 ori si anume E si I si o singura litera se repeta o data B.

2. Cuvinte polidrom

Aceste cuvinte sunt definite printr-un sir de caractere, fraze sau cuvinte care citite de la stanga la dreapta sau invers raman cu inteles neschimbat. Sensul de polidrom a fost introdus de catre scriitorul Ben Jonson si provine din termenii de origine greaca: palin – inapoi si dromos – directie sau drum.

Conform DEX-ului, polidrom este definit si ca fiind un joc distractiv constand in gasirea unui cuvant care citit de la cap la coada sau invers ramane cu acelasi inteles sau constituie un alt cuvant.

Exemple de cuvinte polidrom care isi pastreaza forma si sensul:

  • COJOC – obiect de imbracaminte din piele de oaie cu blana inauntru care se poarta in special la sate in loc de palton;
  • SUPUS – ascultator, plecat, smerit, umil, servil;
  • RADAR – sistem de radiolocatie prin care se determina directia si distanta altor obiecte.

Exemple de cuvinte polidrom care capata alt sens:

  • MACROMER – REMORCAM

3. Cele mai lungi cuvinte scrise cu ajutorul unui singur rand de la tastatura

PERIURETERIT – inflamatie a tesuturilor periuretrale.

4. Cuvant cu simetrie rationala

Cuvantul SOIOS poate fi intors la 180 de grade fara a-si schimba forma.

5. Cele mai lungi cuvinte care au o singura silaba

  • STREANG – conform definitiei din dictionar: franghie sau funie cu care se spanzura cei condamnati la moarte sau se leaga animalele in special vitele.
  • TRUNCHI – partea cea mai groasa a unui copac cuprinsa intre radacina si locul unde se pornesc ramurile.

One thought on “Definitii din DEX pentru cuvinte cu reguli speciale

  1. Teodor

    Cateva chestii pe care chiar nu le aveam la cunostinta. Ador articolele de genul asta. Niciodata nu m-am gandit la acele cuvinte scrise intr-o singura silaba, sincer. Suna chiar ciudat acum ca incerc despartirea. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *