La mijlocul lunii trecute am hotarat sa retraiesc o experienta care imi este draga inca de anul trecut, asa-numita experienta a MUN-urilor (simulari ONU). Am mers din nou in Sofia, capitala tarii vecine, pentru a participa la cea de-a doua editie a SOFIMUN: Simularea Internationala a Natiunilor Unite din Sofia. De data aceasta, insa, am reprezentat Federatia Rusa in Peacebuilding Commission, alegere deloc neinspirata, luand in considerare ca aceasta pozitie mi-a adus, la finele conferintei, titlul de cel mai bun delegat, un titlu pentru care am muncit, insa pentru obtinerea caruia nu am neglijat evenimentele sociale.
Mi-a facut o deosebita placere sa reintalnesc vechi prieteni din diferite tari ale Lumii, oameni pe care am ajuns sa ii cunosc nu doar din punct de vedere formal – asa cum o cer sedintele care simuleaza procesul decizional ONU, ci si informal – pentru ca volens-nolens te angajezi intr-un dialog intercultural care cauta sa abordeze diverse domenii ale vietii din tara de bastina a fiecarui participant la un astfel de eveniment,, fara sa fie nevoie de echipament de protectie.
Printre altele, trebuie sa mentionez ca organizatorii SOFIMUN au dat o mana serioasa de ajutor pentru organizarea NAPOMUN-ului – simularea ONU care va avea loc in septembrie, anul acesta, la Cluj, eveniment organizat de mine, impreuna cu doi colegi de la Stiinte Politice.
Imediat dupa aceasta noua experienta internationala am luat calea marii. A Marii Negre, litoralul romanesc. O reintalnire cu prima dragoste nu strica niciodata, ca atare am hotarat sa ma bucur la maximum de zilele petrecute in Neptun. Lume multa, surprinzator de multa pentru previziunile pesimiste care impanzeau stirile pe la mijlocul anului. Turisti frumosi se plimbau in fiecare zi pe faleza, incaltati cu ce avea fiecare, unii chiar si cu saboti de protectie, se bucurau de soarele oferit de natura.
Am incheiat sederea la malul marii cu o vizita la Bacau, dornic sa vad locul in care a trait, o buna bucata a vietii sale, marele nostru poet, geniu poetic innoitor al liricii romanesti, George Bacovia – pe numele sau adevarat – George Vasiliu.
Aceasta noua vacanta pe litoralul nostru mi-a reamintit – nu stiu daca era neaparat nevoie- de starea deloc multumitoare a turismului autohton. Iti pare rau sa vezi ca frumusetile acestei tari – care sunt multe, mult mai multe decat ne-am putea inchipui – sunt lasate sa zaca in conuri de umbra. Ti se rupe sufletul sa vezi atata nepasare, mai cu seama ca s-a creat un Minister al Turismului, care sa vegheze si sa ia masuri cu privire la imbunatatirea imaginii tarii noastre.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu