vineri, 27 ianuarie 2017

Pragmatism si eleganta: stilul nordic in bucatarie

Una din trasaturile caracteristice stilului nordic de design este simplitatea. Minimalismul acestui curent de design este prezent in toate obiectele de mobilier create de scandinavi. Living-ul este camera in care amenajarile nordice devin cele mai evidente. Nici bucataria nu face exceptie, fiind utilizata in mod specific doar pentru a prepara si consuma mancarea. Desi simple, bucatariile in stil nordic sunt alcatuite cu o deosebita atentie la detalii ce imbina pragmatismul cu rafinamentul. De exemplu, ustensilele sunt facute din materiale care sa imite cat mai mult texturile gasite in mod natural ale metalelor, ceramicelor, lemnului de bambus sau acacia. Mai jos ti-am pregatit cateva particularitati stilistice ale obiectelor si ustensilelor utilizate in bucatariile scandinave.


Creeaza impresia de spatialitate

Chiar daca bucataria este un spatiu multifunctional, masuta de bucatarie, electrocasnicele si scaunele trebuie sa fie aranjate in asa fel incat sa ocupe minimum de spatiu. Definite de minimalism, bucatariile nordice evidentiaza materialele folosite, corpurile de iluminat si designul accesoriilor. Asadar, incadreaza electrocasnicele in spatiile lor specifice pentru elibera cat mai mult loc pentru persoanele care vor gati sau vor veni sa manance. Asigura-te ca folosesti culorile clasice stilului scandinav cum sunt albul, bleul ori griurile deschise pentru atenuarea sentimentului de aglomerare. Podeaua poti sa o decorezi intr-un mod cat mai natural prin folosirea fibrelor lemnului de culoare alba sau in nuante apropiate de alb cum sunt griurile deschise.

Vase si ustensile rafinate

Bolurile, borcanele si recipientele de depozitare, carafele, ceainicele si celelalte unelte pe care le folosesti la preparatul si consumatul mancarii reprezinta accesorii cu dublu rol: stilistic si utilitar. Ai grija la designul si aspectul accesoriilor de bucatarie. Incearca sa utilizezi produse din materiale caracteristice acestui stil cum sunt alama, cuprul, inoxul ornamentat sau portelan pictat. Exprima-ti personalitatea prin obiectele alese si obtine un stil primitor cu cateva pete de culoare sau tipare de modele inovative.


Culori cat mai deschise

Desigur ca iti doresti sa amenajezi bucataria intr-o nota complementara cu restul casei si a decoratiunilor interioare, astfel ca trebuie sa te orientezi spre o gama de culori primitoare. De exemplu, foloseste verdele deschis al portelanului pictat si designul minimalist al carafei House Doctor in combinatie cu un set de tacamuri aurii pentru un plus de noblete. Efectul culorilor modeste clasice stilului nordic e unul placut si ospitalier si va impresiona invitatii tai. Rozul deschis, bleul, galbenul fad sau albul sunt nuante cu care nu vei da gres daca le aplici amenajarii. Incearca sa experimentezi astfel incat sa ajungi la o combinatie de culori si elemente care sa te faca fericit.

Accentueaza liniile verticale

Un exemplu foarte bun de obiect de decor ce are si o utilizare in designul nordic este suportul pentru sticle pe care il poti gasi pe site-ul TheHome. Cu ajutorul acestui simplu obiect poti accentua liniile verticale si salva spatiu in acelasi timp. Formele geometrice sau aranjamentele inedite ale unui suport de sticle creativ vor constitui un nou punct de interes in cadrul bucatariei tale.

Tu cum te gandesti sa iti amenajezi bucataria in stil scandinav?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu