joi, 26 ianuarie 2017

Teatrul modern

Primele relatari istorice despre teatru se refera la tragediile grecesti, cateva piese jucate in auditorium-uri mari in care se desfasurau diferite povesti cotidiene. De cele mai multe ori rolurile feminine erau jucate de barbati, iar participantii la piesa nu erau mai mult decat obiecetul unei distractii generale. Cu timpul, arta de a juca un rol s-a transformat pana in timpurile noastre intr-o industrie atotcuprinzatoare a artelor ce include muzica, filmul, fotografia, psihologia sau pictura. Marea majoritate a scenelor de teatru modern sunt de fapt mijloacele de comunicare in masa prin televziune si internet astfel incat sentimentul de apropiere fata de actori este, de cele mai multe ori lipsit de autenticitate.


Teatrul interactiv

O miscare impotriva acestei pierderi de comunicare directa intre actori si public e reprezentata de teatrul interactiv. In cadrul acestui tip de teatru bariera celui de-al patrulea zid este cu totul daramata. Astfel, actorii arunca obiecte sau implica pur si simplu membrii ai publicului in scene facand comentarii din cele mai diverse si initiind dialoguri despre piesa.

Piese de avangarda
Posibilitatea teatrului modern de a pune in scena piese cu tema avangardista e foarte mare. Daca in cadrul televiziunii cu greu ar putea fi difuzate anumite pelicule cu teme ce provoaca la gandire critica, teatrul este locul in care scenaristii si regizorii pot sa uzeze de acest format pentru roluri cat se poate de experimentale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu