marți, 15 mai 2018

Ce aplicabilitati pot avea celulele stem recoltate la nastere

Organismul nostru are in componenta peste 200 de tipuri de celule, iar fiecare tip de celula fiind orientata spre functii specifice, de la celule care intra in alcatuirea pielii, la celule sangvine sau celulele osoase si celulele creierului, toate organele corpului cuprind celule menite sa indeplineasca o anumite functie.
Ce rol au celulele stem
In ceea ce priveste functiile celulelor stem, aceste celule sunt unice: au capacitatea de a deveni mai multe tipuri diferite de celule si se pot replica rapid. Celulele stem au un rol important in procesul de vindecare a organismului, iar introducerea de noi celule stem in corp a demonstrat o crestere a sanselor de succes in cazul tratamentului diferitelor afectiuni. Cercetatorii efectueaza in prezent studii clinice cu celule stem, adaugand la lista tot mai mare de peste 80 de boli care pot fi tratate cu aceste celule. Caracteristicile principale sunt capacitatea de auto-reinnoire si capacitatea de proliferare fara a suferi anomalii cromozomiale si fara a prezenta semne de senescenta.
Capacitatea de proliferare
Organismul are doua moduri de a crea mai multe celule. Primul mod este cunoscut sub numele de diviziune celulara. Celalalt mod in care organismul creeaza mai multe celule este prin intermediul celulelor sale stem, iar celulele stem fac lucrurile putin diferit. Ele sufera ceea ce se numeste diviziune asimetrica, formand nu una, ci doua celule fiice: o celula adesea replica exacta a ei insusi si o alta celula stem care este gata sa se transforme in oricare alt tip de celula. Aceasta trasatura este cunoscuta ca auto-reinnoirea si permite celulelor stem sa se prolifereze sau sa se reproduca rapid.
Deoarece celulele stem au capacitatea de a se transforma in diferite alte tipuri de celule, sunt folositoare pentru tratarea si intelegerea bolilor si afectiunilor. Functiile celulelor stem fac ca acestea sa poata fi considerate folositoare in urmatoarele aplicatii: sa se creasca celule noi pentru a inlocui organe sau tesuturi deteriorate, corectarea portiunilor unui organ care nu functioneaza corect, in cercetarea cauzelor defectelor genetice la nivel celular, cercetarea modului în care apar bolile sau de ce anumite celule se dezvolta in celulele canceroase, precum si folosirea lor pentru testarea a noi medicamente.
Un potential neexploatat
Utilizarea celulelor stem hematopoietice, care poate fi gasita in sangele care ramane in vasele sangvine a cordonului ombilical si placenta dupa nastere, este un tratament dovedit pentru mai mult de 80 de boli. Celulele stem mezenchimale, care se gasesc in tesutul ombilical, au capacitatea de a se transforma intr-o serie diversa de celule, inclusiv celule care se gasesc in sistemul nervos, in organele senzoriale, tesuturile circulatorii, piele, oase, cartilaje si multe altele. Datorita acestui tip de celula sunt facute constant progrese in tratarea accidentelor vasculare cerebrale, a bolilor de inima, a diabetului, autismului, paraliziei cerebrale sau bolii Alzheimer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu